Skip to main content

Kies wat echt bij je past #techietip

Hotze de Witte is een oud-student van de opleiding Technicus Smart Energy. We spraken met hem over zijn ervaring tijdens de opleiding en hoe deze hem heeft voorbereid op zijn carrière.

Kies wat echt bij je past #techietip mbo-opleiding Technicus Smart Energy
Technicus Smart Energy Hotze

Op zijn werkplek in Groningen

Hotze komt uit Stiens en is één van onze afgestudeerden van de opleiding Technicus Smart Energy. Na zijn afstuderen in 2024 is hij aan de slag gegaan bij P. de Vries Installatietechniek, één van de installatiebedrijven waarmee onze opleiding nauw samenwerkt.

Momenteel werkt hij als werkvoorbereider en tekenaar, waarbij hij zijn werkdagen verdeelt over de locaties in Leeuwarden en Groningen. Naast zijn werk vindt hij het fijn om met vrienden af te spreken voor ontspanning. Meer heeft hij op dit moment niet nodig.

Waarom heb je gekozen voor deze opleiding?

Ik begon met de opleiding Technicus Mechatronica; een monteursopleiding, maar tijdens mijn stages in fabrieken en als een soort van servicemonteur merkte ik dat dit niet bij mij paste. Ik was op zoek naar iets anders en kwam via mijn vader, vakantiewerk en een vriend in de installatietechniek terecht. Ik had de keuze uit twee opleidingen op niveau 4 en koos uiteindelijk voor Technicus Smart Energy, vanwege de combinatie van elektrotechniek en installatietechniek.

Wat heb je tot nu toe geleerd?

De opleiding was zeer divers en richtte zich onder andere op elektro- en installatietechniek. Ik leerde hoe ik warmteverlies berekeningen moest maken, kreeg inzicht in calculaties en de werking van warmtepompen. Hoewel ik een stevige basis in installatietechniek heb opgedaan, merk ik nu in de praktijk dat ik nog wel wat kennis mis, zoals over de normale cv-installatie en bepaalde installatievoorschriften.

Wat vond je het leukst?

Het meest genoot ik van de praktijkervaringen, zoals de stages en de projecten op school. Minder enthousiast was ik over de volgorde van het lesprogramma. Sommige onderdelen, zoals rioleringsberekeningen en warmteverlies, leken in een vreemde volgorde te worden aangeboden.

Wat wil je meegeven aan andere studenten?

Het belangrijkste advies dat ik aan studenten wil meegeven is: kies wat echt bij je past, wat je ligt en waar je plezier in hebt. Met deze opleiding heb je 100% zekerheid op een baan, dus het is essentieel om iets te doen waar je van geniet, zoals blijkt uit mijn eigen ervaring met het maken van de juiste keuze.

Ik wil meer weten over deze opleiding

Jouw toekomst bij de aangesloten installatiebedrijven als Technicus Smart EnergyGeld verdienenOpleidingSmart EnergyJouw toekomst als Technicus Smart Energy
19 december 2023

Jouw toekomst als Technicus Smart Energy

Jouw toekomst bij de aangesloten installatiebedrijven Na het afronden van de opleiding Technicus Smart Energy liggen er diverse boeiende mogelijkheden voor je klaar. Dankzij onze…
Hoe ziet de opleiding eruit?EngineeringOpleidingSmart EnergyHoe ziet de opleiding eruit?
19 december 2023

Hoe ziet de opleiding eruit?

Ontdek de Opleiding Technicus Smart Energy De toekomst van energie is groen en innovatief en jij kunt hierin een cruciale rol spelen als Technicus Smart…
wat is smart energyOpleidingSmart EnergyWat is Smart Energy?
19 december 2023

Wat is Smart Energy?

Smart Energy is slimme energie-oplossingen bedenken en toepassen. Welkom bij de toekomst van energie! Droom jij van een wereld waarin energie slimmer, groener en efficiënter…
Close Menu

Wow wat een leuke opleiding!

Over Technicus Smart Energy

De opleiding Technicus Smart Energy is in samenwerking met Firda en installatiebedrijven uit de regio ontwikkeld.

De stuurgroep is bereikbaar via e-mail op:
info@technicus-smart-energy.nl